Is Lu Jong Yoga anders?

Lu Jong is 8ooo jaar oud. Er zijn zeer oude afbeeldingen gevonden van de houdingen. Waarin verschilt deze yoga van de gangbare stijlen op dit moment?

Ten eerste is het gebaseerd op de Tibetaanse geneeskunde.

Ten tweede zijn het doorgaande bewegingen die uiteindelijk max 7 keer herhaald worden in een zo  langzaam mogelijk rustig tempo. Het is niet zo dat je in een houding gaat staan of zitten en dan met de adem dieper in de houding probeert te komen.

Het is eerder een flow waarin de bewegingen komen wanneer je deze yoga beoefent.

Ten derde is alles gebaseerd op 5 elementen uit de natuur

·         Ruimte

·         Aarde

·         Wind

·         Vuur

·         Water

 

Ten vierde zijn de oefeningen echt anders, niet ingewikkeld en is er geen sprake van jezelf in allerlei moeilijke knopen en bochten wringen.

Iedereen kan het doen op zijn/haar niveau en aanpassingen zijn altijd mogelijk.

 Overeenkomsten zijn er natuurlijk ook zeker! De adem verbindt lichaam en geest, dat zie je in bijna alle yoga stijlen( en ook pilates) terug.

Veel yogastijlen zijn door de eeuwen heen ook met elkaar in aanraking gekomen. Tibetaanse yoga en indiaase yoga hebben elkaar wederzijds beïnvloed.

De Lu Jong  wordt echter op een zo zuiver mogelijke manier overgebracht vanuit Tibet naar het westen, met kleine aanpassingen op de westerse mens.

Ik ben zelf deze spannende en intrigerende weg ingeslagen van de Tibetaanse yoga Lu Jong. Steeds meer ontdek ik dat het goed bij mij past op dit moment in deze fase van mijn leven en hoop veel mensen kennis te laten maken met deze vorm van bewegen. Ook hier is de nieuwsgierig onderzoekende open mind belangrijk. Net als bij de mindfulness en op het pad van de meditatie.

De ‘beginners mind’ behouden. Ook als docent en mindfulnesstrainer

Wordt vervolgd