Citaat :”Als ik bewust boos reageer, vind ik dat ook mindful. Ook al willen ze in de cursus niet dat je boos wordt.”

Het bewust boos reageren vind ik als trainer prima en ik hoop niet dat deelnemers  vinden dat het niet toegestaan is, of dat de trainer het niet gepast vind in de training. Verdrietig reageren gebeurt ook regelmatig. Soms vloeien er tranen. Ook dat is een emotie waarbij je misschien wel of niet bewust reageert. Dat mag over het algemeen wel in een training, dus waarom niet een boze reactie? Dat is de verwarring die ik bij dit citaat voelde.

Je mag blijkbaar wel “’bewust” of onbewust verdrietig reageren, maar niet boos. Bij huilen zijn ook meerdere emoties betrokken en op te merken. Lagen die misschien op het eerste gezicht nog niet detecteerbaar zijn. Ook hier is de begeleider degene die de deelnemer blijft aanmoedigen te kijken naar zichzelf en te onderzoeken wat nodig is op dat moment.

Boze reacties zijn er in allerlei vormen en maten. Bewust boos reageren houd mijn inziens in dat iemand wel degelijk de emotie heeft herkend en erkend. Daarna is het misschien mogelijk om met compassie naar de boosheid te kijken en deze te aanvaarden dat het aanwezig is. Emoties zijn menselijk en mogen van mij getoond worden, een wereld zonder het uiten van emoties zou ik maar saai en vlak vinden.

De manier waarop en in welke context dat gebeurt daar kan mindfulness zeker een bijdrage aan leveren. We nemen nu eenmaal altijd onszelf en ons aangeboren temperament mee.