Compassie training

Voor wie?
Deze compassietraining is vooral bedoeld voor mensen die ondervonden hebben dat de mindfulness beoefening hen goed doet. Het nog meer in hun leven willen integreren en een milde, vriendelijke houding en compassie daarbij nog meer te ontwikkelen. Het bouwt voort op de mindfulnesstraining MBSR .De training is geschikt voor iedereen die ervaring heeft in mindfulness, vipassana en/of inzichtmeditatie.

Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen. Het is in onze cultuur niet vanzelfsprekend om aardig en mild naar onszelf te kijken.
We kennen allemaal de kritische bril, de zelfverwijten en het oordelen. Vriendelijkheid verzacht, het verlicht ons leven en opent ons hart. Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie. Maar niet altijd heeft dit vermogen de kans gekregen tot bloei te komen. Gelukkig kan daar door oefening iets aan worden gedaan.
In deze training worden oefeningen aangeboden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en anderen te ervaren.
We beginnen met het oefenen van compassie naar onszelf. Vanuit de gedachte dat we eerst iets moeten sparen, voordat we het kunnen uitgeven.
Daarnaast zullen we aandacht besteden aan compassie richting anderen en onze omgeving. In 6 avonden word je meegenomen in de basisprincipes van compassie en zullen we verschillende oefeningen doen.
Onder andere de mettameditatie, ook wel vriendelijkheid meditatie genoemd en al eeuwen beoefend word. Het is een praktische training, waarbij er voldoende ruimte zal zijn om ervaringen met elkaar te delen.

De cursus is gebaseerd op de MBCL training ontwikkeld door Frits Koster en Eric vd Brink

Kosten: € 115 incl 21% btw excl eventueel aanschaf van het boek compassievol leven.
Minimaal 6 deelnemers maximaal 8
Data: 8, 15, 22,29 jan en 5 en 12 febr 2019
Tijd: Dinsdagavond 19.00-21.00
Locati: Kloosterdijk 4a Aalten(Bredevoort)

Er is geen werkmap, maar wel begeleidende geluidsbestanden, de prijs kan daarom in verhouding laag blijven.

Als begeleider blijf ik ook in deze cursus de deelnemer aanmoedigen naar zichzelf te kijken, te onderzoeken wat er is en wat hij of zij nodig heeft. De inhoud is een mooie aanvulling waar je zelf mee verder kan. Een mooi vervolg en verdieping op de 8 weekse   Mindfulnesstraining (MBSR)

Aanmelden kan via het contactformulier, dan maken we een afspraak voor een persoonlijk intake gesprek wanneer je niet bekend bent bij mij. We kijken samen of deelname mogelijk is en je krijgt uitgebreide informatie. Als je al een Mindfulnesstraining gevolgd hebt bij mij volstaat een telefonische afspraak. Voor de kosten zie tarieven.