Pilates is ontwikkeld door Joseph Pilates begin vorige eeuw om zijn eigen zwakke gezondheid te verbeteren. Later veel gebruikt door dansers om kracht en souplesse te trainen. In de jaren (19)80 en 90 is het wetenschappelijk onderzocht en aangepast zodat iedereen het kan doen.

Het blijkt vooral goed te werken voor mensen met terugkerende rugklachten en is ondersteunend bij het beoefenen van andere sporten. Belangrijk is dat in de les gecorrigeerd wordt door de docent, vooral in de beginfase als de principes aangeleerd worden en het lichaamsbewustzijn wakker gemaakt wordt.

Specifiek gebruik van diepe rug en buikspieren staan centraal. Het wordt ook wel romptraining genoemd waarbij zowel de onderkant als ook de bovenkant van de romp gestabiliseerd en getraind worden. Kracht in de romp spieren ter ondersteuning van een goede houding en souplesse in de andere spieren. Er is wel wat geduld nodig om het effect te gaan merken. Vaak pas door een week of 12 regelmatig de lessen te volgen. Soms kan het ook wat langer duren. De ademhaling komt specifieker aan bod wanneer de beginfase goed is doorlopen.

Fysiotherapeuten waar ik mijn lessen gaf in Apeldoorn, stuurden regelmatig mensen naar de les. Inmiddels is het bekend bij veel fysiotherapeuten. Het is een blijvertje ondanks de Yoga hype. Ik ben ervan overtuigd dat Pilates niet meer weg te denken is!