Het lijkt er op dat in de achterhoek Pilates niet zo bekend is. Het verbaasd me te merken sinds ik hier 2 jaar woon dat Pilates nog zo onbekend is. Yoga kent iedereen wel, terwijl pilates toch echt al heel wat jaren bestaat en wordt beoefend door heel veel mensen, vooral richting de randstad. Het heeft veel raakvlakken met yoga, en ook veel verschillen.

De raakvlakken zijn vooral het lichaamsbewustzijn dat wordt ontwikkeld in samenhang  Concentratie, Ademhaling en Flow.  Bij de pilatesmethode worden nog 2 belangrijke elementen toegevoegd namelijk centering (gebruik vh centrum,core) en precisie. Het exact uitvoeren van de bewegingen.

, Intelligentie, Intuïtie, Verbeelding, Geheugen en Wilskracht/Verlangen. Zonder Intelligentie is het niet mogelijk alle facetten van een oefening te begrijpen en toe te passen. Intuitie gebruiken zorgt ervoor dat je luistert naar je lichaam en rekening houdt met de beperkingen en mogelijkheden ervan bij elke oefening op dit moment in de tijd. Verbeelding gebruiken helpt om een beter begrip van oefeningen te ontwikkelen en ondersteunt het Geheugen. Het Geheugen wordt uitgedaagd en getraind door het leren onthouden van de volgorde van de oefeningen, de details ervan en hoe de positie van het lichaam moet zijn. Wilskracht/Verlangen zorgt ervoor dat je bewust aanwezig en aandachtig blijft tijdens een Pilates training en dat je je uiterste best doet om elke oefening volgens de 6 principes uit te voeren.

Bij de laatste 2 begrippen wilskracht en verlangen zet ik echter mijn vraagtekens. Het ligt er aan hoe dit in de lessen verwerkt word en kan ook leiden tot een verkeerde manier van bewegen. Ik vervang de laatste 2 dan ook liever voor Aandacht en bewuste concentratie.

Nog een verschil is dat de oefeningen worden herhaald en niet de poses aangehouden worden om daarin te ontspannen. Voor degenen die de yogafilosofie niet zo aantrekkelijk vinden of te zweverig is Pilates een mooi alternatief. in mijn lessen probeer ik subtiele nuchtere integratie van Mindfulness tot stand te brengen zodat ook daar een overlapping ontstaat met Yoga.