Pilates

Marlijn Mind& Body is al 20 jaar voornamelijk gespecialiseerd in Pilates!

Wat is Pilates?
Pilates is geconcentreerd en bewust bewegen, waardoor de lichaamshouding, beweging en coördinatie aanmerkelijk verbeteren. Met name wanneer de lessen op regelmatige basis en voor een langere periode worden bezocht. Precisie en met aandacht de oefeningen uitvoeren is een belangrijk.
De nadruk ligt bij Pilates op het trainen en krachtig maken van de rompspieren, het “powerhouse” waarbij de diepe buik, rugspieren, bekkenbodem en middenrif worden gebruikt. Daarnaast worden de andere spieren juist lang en soepel getraind. Tevens wordt de schoudergordel gestabiliseerd. Pilates zorgt ervoor dat de  houdingsspieren in de rug sterker worden. Pilates draagt zo bij aan het beter en veiliger uitvoeren van zwaar fysiek werk of sporten en voorkomt blessures.

Pilates is een mind en body bewegingsles
In de pilates lessen is met aandacht en geconcentreerd de bewegingen uitvoeren een belangrijk aspect en probeert de docent je in het huidige moment te houden. Zo ben je bewust en aandachtig bezig met je lichaam en leer je aanwezig zijn in het moment. Het gebruik van de adem in de beweging en volledig leren ademhalen geeft ruimte en lichtheid en is goed voor de algehele gezondheid.

Andere belangrijke aspecten zijn verbeteren van zowel kracht als souplesse, een juiste en bewuste ademhaling en lichaamshouding, concentratie en het exact uitvoeren van de vloeiende bewegingen. Het is een vorm van mindful (met aandacht) bewegen.

Deze 6 basisprincipes komen altijd terug in de pilateslessen ; Controle, Precisie, Concentratie, Center, Flow en Adem.

 • De resultaten kunnen zijn :
  -Een verhoogd lichaamsbewustzijn
  -Een soepele wervelkolom
  -Sterke diepliggende buikspieren en rugspieren
  -Verbeterde lichaamshouding
  -Verbeterde motoriek en bewegingstechniek
  – Lange spieren
  -Voorkomen van spierblessures
  -Goede ondersteuning van andere sporten
  -Minder rugklachten

In de lessen zijn veiligheid, kwaliteit en plezier erg belangrijk .

Wat doet pilates?
Je gaat beter in je vel zitten, bouwt energie op, vermindert rugklachten, stimuleert concentratie, integreert lichaam en geest. Het herstelt de disbalans in de spieren die vaak ontstaat bij het beoefenen andere sporten. Een paar keer per jaar werk ik met verschillende materialen in de gevorderde pilateslessen. Bijvoorbeeld kleine of grote ballen, ringen, foamrollers, dinabands. Aan het einde van de les is er tijd voor ontspanning.

Wat is het verschil met Yoga?
Het grootste verschil is dat de oefeningen bij Pilates max 10 keer per oefening herhaald worden. De inademing is door de neus en de uitademing door de mond. In de yogales adem je door de neus in en uit. Bij de bekende yogastijlen beweeg je naar een houding toe en blijf je deze een aantal ademhalingen aanhouden en gebruik je de ademhaling om bepaalde spanningen en blokkades los te laten.

KLIK HIER VOOR AANMELDEN
KLIK HIER VOOR DE KOSTEN VAN LESSEN

Interessante links en (mijn) opleiders  Michael King Pilates MK
                                                             Pilates Company Debbie Jenner       

 Lesfragment van een gevorderde les met grote bal ( Er is destijds toestemming gevraagd aan de deelnemers in beeld )

Locatie: Winterswijk/Roelvinkstraat en Aalten, Bredevoort/Kloosterdijk