Pilates is een body en mind bewegingsvorm, ontwikkeld door Joseph Pilates begin vorige eeuw om zijn eigen zwakke gezondheid te verbeteren. Later veel gebruikt door dansers om kracht en souplesse te trainen. In de jaren (19)80 en 90 is het wetenschappelijk onderzocht en aangepast zodat iedereen het kan doen.

Het blijkt vooral goed te werken voor mensen met terugkerende rugklachten en is ondersteunend bij het beoefenen van andere sporten. Belangrijk is dat in de les gecorrigeerd wordt door de docent, vooral in de beginfase als de principes aangeleerd worden waarbij ook het lichaamsbewustzijn wakker gemaakt wordt.

Specifiek gebruik van diepe rug en buikspieren staan centraal. Het wordt ook wel romptraining genoemd, waarbij de onderrug,  het bekken en de schoudergordel gestabiliseerd worden. Er is wel wat geduld nodig om het effect te merken. Vaak pas door een week of 12 regelmatig de lessen te volgen. Soms kan het ook wat langer duren. De ademhaling komt specifieker aan bod wanneer de beginfase goed is doorlopen.

Veel mensen starten nadat er al vaak of langdurig rugproblemen zijn geweest. Maar de lessen kan je ook preventief volgen zodat je als het ware een diepere spierlaag traint waardoor rugklachten zouden kunnen verminderen. In mijn lessen verwerk ik tegenwoordig nog andere stijlen die de oorspronkelijke pilates mooi aanvullen. Deze oefeningen en opvattingen komen voornamelijk uit de Critical Alignment Yoga en  Dru Yoga. Ook de pilates ontwikkelt zich sterk de laatste jaren. Door bijscholingen ben ik altijd op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en wijzigingen.

Fysiotherapeuten waar ik mijn lessen gaf in Apeldoorn stuurden regelmatig mensen naar de les. Het is een blijvertje ondanks de Yoga hype. Ik ben ervan overtuigd dat Pilates niet meer weg te denken is!

Meer info over pilates