Principes 5 en 6

Precisie

Precisie bouwt voort op Concentratie en Controle maar voegt er het element ruimtelijk bewustzijn aan toe. Dit element kan je ook wel het uitlijnen oftewel alignment noemen. Bij iedere Pilates oefening wordt er gekeken of je lichaam de juiste uitgangspositie heeft (uitlijnen) in de ruimte. Kenmerk van de pilatesmethode is dat er weinig herhalingen gemaakt worden, maar wel met een grote variatie in bewegingen zodat je precies beweegt zonder uitputting. Kwaliteit van bewegen is veel belangrijker dan kwantiteit (veel herhalingen). Deze soort van precisie in het bewegen komt ook terug in dagelijkse activiteiten. Werken met Precisie helpt verkeerde bewegingspatronen te herprogrammeren wat resulteert in een betere lichaamshouding en alignment waardoor het ook helpt in het voorkomen van blessures.

De Pilates methode is geen fitness trend die je tijdelijk doet. Om alle voordelen eruit te halen is het noodzakelijk je lange termijn in te zetten en door te zetten. Het traint dan (en alleen dan) je hele lijf in iedere beweging.
Als een cliënt aan Joseph Pilates vroeg; “Waar is deze oefening voor?”
Antwoorde hij;” Voor je hele lijf!”
Geen aparte spieren trainen, maar alles staat met elkaar in verbinding. Door dat te leren voelen in je lijf ga je ervaren dat iedere oefening een spiegel is van je bewegingen buiten de studio. Door dit te perfectioneren zal je dagelijks de voordelen ervaren in alles wat je doet.
Maar…. Geef het tijd!

Flow

Veel van de bewegingen in Pilates lijken nogal op Yoga. Maar in tegenstelling tot Yoga houdt je bij Pilates geen posities aan. Bij Pilates vloeit de ene beweging naadloos over naar een volgende. Flow is essentieel om Pilates correct te beoefenen. Deze manier van bewegen verhoogt de soepelheid van gewrichten en spieren terwijl het lichaam getraind wordt in het verlengen en bewegen in een ritme. Om vloeiend te bewegen worden zowel het zenuwstelsel als de spieren en gewrichten aangesproken, en daardoor leert het lichaam licht en gelijkmatig te bewegen.

Het ritme en tempo kan veranderen, maar door de juiste transities tussen alle oefeningen wordt de hele sessie uiteindelijk een vloeiend geheel. Dit ontstaat pas in de gevorderde lessen.
Je spieren leren als geheel een sterke en soepele keten te vormen die, samen met de ademhaling, de bewegingen er uiteindelijk moeiteloos laten uitzien.