Precisie

Precisie bouwt voort op Concentratie en Controle maar het voegt er het element ruimtelijk bewustzijn aan toe. Het doen van een oefening vereist dat je weet waar exact de oefening start en eindigt. Bij iedere Pilates oefening heeft het lichaam op elk moment een vastgestelde positie in de ruimte : de hoek waaronder de benen bewegen, de plaatsing van de ellebogen, hoe het hoofd gehouden wordt, zelfs wat de vingers en de polsen doen, enz. Klassieke Pilates gebruikt weinig herhalingen maar wel een grote variatie in bewegingen zodat precisie kan geoefend worden zonder uitputting. 
Het is streven naar kwaliteit, niet naar kwantiteit! Deze soort van precisie in het bewegen laat zich voelen in het dagelijks functioneren. Werken met Precisie helpt verkeerde bewegingspatronen te herprogrammeren wat resulteert in een betere lichaamshouding en alignment waardoor het ook helpt in het voorkomen van blessures.
Flow
Veel van de bewegingen in Pilates lijken nogal op Yoga. Maar in tegenstelling tot Yoga houd je geen posities aan, daartegenover vloeit bij Pilates de ene beweging naadloos over naar een volgende. In dat opzicht is Pilates meer als een dans waarbij flow essentieel is om Pilates correct te beoefenen.
Bij het doen van een Pilates workout gebeurt de bewegende fase van een oefening op een vloeiende en lichte manier en eindigt ze met controle en precisie, waarbij echter de oefeningen naadloos in elkaar overlopen. Deze manier van bewegen verhoogt de soepelheid van gewrichten en spieren terwijl het lichaam getraind wordt in het verlengen en bewegen met een even ritme.
Om vloeiend te bewegen worden zowel het zenuwstelsel als de spieren en gewrichten aangesproken, en daardoor leert het lichaam licht en gelijkmatig te bewegen. Deze manier van bewegen wordt vaak pas ervaren wanneer over een langere periode  regelmatig les is gevolgd, maar kan met de juiste samenstelling van de les toch in een vroeg stadium al geproefd worden.