Controle

Een van de fundamentele regels van de Pilates Methode is: doe elke oefening met controle. In Pilates is iedere beweging belangrijk en wordt efficiënt en vloeiend gecoördineerd. Om meesterschap te bereiken in Pilates moet je ieder deel van je lichaam ten allen tijde controleren. Deze regel behelst niet alleen het uitvoeren van de oefening zelf maar ook de overgang (transitie) van de ene naar de volgende oefening, en hoe je aandachtig blijft voor alle details wanneer je een les doet.

Armen en benen worden gestuurd en niet gegooid en/of overgelaten aan de invloed van de zwaartekracht. Zo train je in controle jouw spieren waardoor ze al werkend verlengd worden. Via wat men noemt ‘excentrische contracties’ worden spieren lang en soepel. Leren bewegen vanuit controle geeft je zelfvertrouwen.

Ademhaling

De meeste mensen gebruiken slechts 50% van hun longcapaciteit wanneer ze ademen. Het oppervlakkig ademen is spijtig genoeg een neveneffect van onze  stressvolle levenswijze. Daarbij zien we ook dat veel mensen hun adem inhouden wanneer ze een nieuwe of moeilijke opdracht uitvoeren.

Wie start met Pilates training vergeet vaak zelfs uit te ademen als ze een moeilijke oefening aanleren. Wanneer je je adem inhoudt span je zodanig je spieren op waardoor een reeds bestaande verkeerde lichaamshouding nog verslechtert en aanwezige spierspanningen nog verergeren. Het natuurlijke ritme van de adem zorgt voor vloeiende bewegingen en bepaalt ook het ritme van een oefening. Jozeph Pilates begreep het verband tussen goed in- en uitademen en hoe men pas volledig kan inademen als men ook compleet en diep uitademt. Daardoor wordt een hogere zuurstoftoevoer naar alle cellen en betere afvoer van afvalstoffen gestimuleerd.

Pas op, ademen terwijl we bewegen is niet altijd een eenvoudige opgave, maar eens we daarin slagen zijn we tot zoveel meer in staat. Een doelgerichte correcte ademhalingstechniek helpt om het lichaam te stretchen, en door dit loslaten van spanningen verkrijg je optimale lichaamscontrole. Diep inademen en volledig uitademen traint bovendien de longen en verhoogt de longcapaciteit, en als neveneffect krijg je een diepe ontspanning.

Bij Pilates wordt vooral de middenrif of flankademhaling toegepast en aangeleerd. Deze ademhaling zorgt voor efficiënter gebruik van de longcapaciteit.